
Oare profesorul îmbracă haina de elev? Se pune în postura acestuia? Simte emoțiile și fricile lui? Este important să ne simțim elevi, să ne conectăm cu ei și să înțelegem cu adevărat nevoile lor. Este important ca ei, elevii, să perceapă profesorii ca pe niște ființe umane, care sunt acolo, pentru ei, care nu au agende personale și care creează cadrul pentru o învățare autentică.
Plecând de la această premisă am căutat permanent contactul cu cei care îmi pot oferi metode, idei, materiale care să mă sprijine în demersul didactic empatic și interactiv. Așa am ajuns la concluzia că învățarea nu se termină odată cu obținerea unei diplome, că aceasta continuă pe tot parcursul vieții, pentru a construi cea mai bună variantă a noastră, de profesor responsabil. Ghidată de această credință particip la cursuri dedicate practicanților din educație.
De mai bine de un an, port atât haina profesorului, cât și pe cea a elevului. Aceast dublu rol mi-a creat cadrul perfect de a înțelege elevii. Ce vor aceștia? Vor să vină cu plăcere la cursuri, să bucure de acea stare de bine, de well-being-ul de care se vorbește în ultimul timp, vor să lucreze în echipă având astfel sentimentul de apartenență, vor să sărbătorească realizările școlare. Dimineața, când intru pe ușa școlii, elevii mă îmbrățișează, acesta fiind modul lor de a-mi arăta că se simt aproape de mine. Sunt pregătită să încep orele de care ne bucurăm împreună, profesor-elevi. Am grijă să construiesc activități care să pornească de la concret, experiențial, să alternez palierul cognitiv cu mișcarea, să le dau exerciții care presupun diferite grade de dificultate, chiar îi invit la cooperare între ei pentru a putea progresa cu toții.
Atunci când elevii mei au aflat că, după amiază, schimb haina profesorului cu cea a elevului au fost surprinși și curioși. Oare este posibil? Poate un om să fie dimineața profesor și după-amiaza elev? Au început să mă studieze cu atenție, să aibă curiozități și să se raporteze la noile informații. Am observat ca se simțeau confortabil, parcă s-a creat o punte mai trainică între noi. Deși nu mă consideră egalul lor, știu că este o anumită legătură între noi, iar simplu fapt ca împărțim pentru câteva ore „meseria“ de școlar i-a determinat să fie și mai cooperanți și entuziaști.
A vedea prin „ochelarii“ elevilor este o oportunitate care transformă profesorul și îi îmbogățește percepția despre educație. Acum, după ce am retrăit emoțiile unui examen, înțeleg de ce este necesar să abordăm cu grijă perioada/momentul testului. Mi-am amintit cât de stresant poate fi acest lucru. Acum știu cât de important este să am grijă de dimensiunea emoțională în diferite momente ale vieții de școlar. Știu că temele multe și grele nu aduc un beneficiu elevului și că este de preferat sa îi dau o provocare creativă, inovativă, care să fie lucrată cu drag și care să îi confere elevului autonomie.
O înțelegere profundă a psihologiei copilului, o conștientizare a responsabilității profesorilor din perspectiva sculptorului de suflete și caractere, determină o preocupare permanentă a cadrelor didactice de a-și face update-urile în ceea ce privește metodele inovatoare ce produc învățarea. Așadar, consider că antrenând creierul prin participarea la diverse forme de perfecționare, adoptând împletirea “predării bazate pe atașament”, diverse conținuturi, simțind cum este din ambele perspective ale educației, bazându-se pe cooperare și nu pe competiție, profesorii vor face “învățarea vizibilă, transformând școlile în unele unde se învață și unde well-being-ul apropie actorii educației, profesori-elevi-părinți”. Să nu uităm că avem o conexiune directă cu creierul elevilor și, având această responsabilitate, este de dorit să învățăm și să ne amintim permanent de emoțiile elevilor, atât de cele conștiente, cât și de cele inconștiente.
Bibliografie
- John Hattie-Învățarea vizibilă. Ghid pentru profesori, Editura Trei, 2014
- Ion-Ovidiu Pânișoară-Profesorul de succes. 59 de principii de pedagogie practică, Editura Polirom, București, 2015
- Tomas Gordon și Noel Burch- Profesorul eficient, Editura Trei, 2011
- Timothy D. Walker-Să predăm ca în Finlanda, Editura Trei, 2018
- Louis Cozolino-Predarea bazată pe atașament-Cum să creezi o clasă tribală Editura Trei, 2017
Ecaterina Ortansa Ioniță, masterandă FPSE, Învățare, Inovare și Coaching în Educație
Foto: arhivă personală