Vara caldă  a anului 1995. Undeva la etajul cinci din clădirea aparținând complexului studențesc Leu, prima generație de pedagogi post revoluție termina facultatea. În aer se amestecau anxietăți pre-licență, oboseli caniculare și, probabil, bucuria unor începuturi ce aveau să vină.

Îmi amintesc cum ușa sălii în care eram îngrămădiți a fost împinsă încet de titularul cursului ”Instruire asistată de calculator”. Deja albit, cu umerii puțin aduși în față ca și când ar fi fost aplecat asupra unei cărți, cu o privire curioasă ascunsă în spatele unor rame groase de ochelari, a intrat în clasă domnul profesor Eugen Noveanu. Pășea atent, cu nesiguranță, supraveghindu-și pașii aproape târșâiți. Era pregătit de ultimul curs pe care îl avea cu generația noastră de studenți și ținea în mâini un plic mare și un carton A4. ”Fiecare dintre voi să semneze pe această hârtie”, a spus misterios, stârnind nedumeriri în rândul  studenților din fața sa. ”Ne angajăm prin aceste semnături să ne întâlnim peste ani, uite, semnez și eu”, ne-a spus șoptit, cu pauze legănate între cuvinte, așa cum vorbea de obicei. Închise cartonul în plic, pe care îl sigilă ca și când ar fi avut înăuntru o mare taină. ”Am făcut acest lucru cu toate generațiile de studenți pe care le-am avut de-a lungul timpului. I-am rugat să-mi promită că în ultima sâmbătă a lunii iunie ne întâlnim cu toții…”

Nu știu dacă și alți studenți din alți ani și-au ”donat” semnăturile altui plic misterios. Știu doar că gestul domnului profesor a dat culoare și nostalgie sfârșitului nostru de studenție, destul de anost și banal în rest.

Și mai știu că, din păcate, nu ne-am întâlnit în nici una dintre sâmbetele lunilor iunie care au urmat. Obosiți de responsabilități, răspândiți prin diferite profesii sau colțuri ale lumii, ne-am șters din minte promisiunea de întâlnire făcută în joacă într-o zi de vară. Ba chiar mulți dintre colegii mei nici nu-și mai amintesc acest ultim curs.

Și mai știu că acum e prea târziu pentru recuperarea întâlnirilor pierdute. Domnul profesor nu a mai așteptat, și-a încheiat trecerea prin lume într-o primă săptămână din martie 2018. Au rămas în urma sa cărți,  amintiri, proiecte…

E posibil ca unii dintre cei pe care i-a întâlnit să nu-i fi apreciat concepțiile pedagogice, opțiunile, dialogurile, complimentele sau… simțul umorului. Dar există și multe voci de colegi din jurul meu care povestesc despre momentele în care domnul profesor i-a inspirat, i-a motivat sau i-a incitat să se alăture unui proiect la care lucra. Unii vorbesc de călătoriile la centrul de la Sonnenberg, alții de ”Revista de pedagogie”; mulți își amintesc de sugestiile de lecturi primite sau de cărțile pe care domnul Noveanu le extrăgea cu greu de pe rafturile împovărate de literatură pedagogică – în mai multe limbi – din biroul său. Alții se gândesc la încrederea pe care le-a acordat-o când i-a inclus ca autori în celebrul dicționar enciclopedic al științelor educației, chiar dacă nu dădeau încă semne certe de maturizare profesională.

Probabil că mulți dintre aceștia îi mulțumesc, în gând, în ultimele zile. Unii o fac chiar pe blog, ca în cazul de față. Alții regretă poate că nu au făcut-o mai devreme, mai explicit, atunci când încă exista posibilitatea dialogului.

Sigur, nu este aceasta singura conversație pedagogică întreruptă, din păcate. Alături de domnul Noveanu, au mai trecut semnificativ prin viața noastră academică și alți Profesori: I. Cerghit, I.G. Stanciu, I. Jinga, I.T. Radu, M. Călin… Toți reprezentanți riguroși ai ideii de cadru didactic universitar, fiecare având dreptul câștigat să vorbească despre educație: o făceau cum trebuie, citeau și scriau serios cărți fundamentale ale domeniului. În cazul fiecăruia există probabil întâlniri ratate, mulțumiri nespuse la timp, nostalgii….

Însă, chiar dacă au știut sau nu să închidă vizibil cercul recunoștinței, cei care au avut intersectări profesionale benefice cu astfel de cadre didactice și care le trimit uneori un gând bun demonstrează ceva: faptul că unii profesori nu pleacă niciodată. Cei care cred în ceea ce fac, care își construiesc cu meticulozitate întâlnirile didactice, care au răbdarea unui sfat oferit într-o pauză, cei care văd în spatele unei stângăcii de început un potențial remarcabil și ajută la împlinirea lui, ei bine, acești profesori nu pleacă niciodată… Nici chiar atunci când par că o fac…

Prof. univ. dr. Anca Nedelcu

Sursa foto: arhivă personală