Studiile au arătat că expunerea copiilor la aer de calitate scăzută duce la o proastă dezvoltare fizică și psihologică, afectându-le nu doar calitatea vieții, ci și limitându-le abilitatea de a beneficia de educație, de a fi implicați în muncă decentă și de a contribui în mod semnificativ la societate ca întreg.

  • Calitatea scăzută a aerului afectează dezvoltarea copiilor și abilitatea lor de a contribui semnificativ la societate.

Ultimele dovezi privitoare la poluare și sănătatea copiilor sunt revizuite într-un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (p. 138-141). Totuși provocările merg dincolo de costurile îngrijirii și greutățile medicale. Unele efecte de durată necesită ani sau decenii pentru a deveni evidente.

Un raport recent UNICEF afirmă că “studiile au găsit asociații directe între expunerea la aer poluat și rezultatele cognitive, inclusiv IQ verbal și nonverbal redus, memorie, scoruri la teste și note scăzute între școlari, precum și alte probleme comportamentale neurologice.” (Danger in the Air: How air pollution can affect brain development in young childrenData, Research and Policy Working Paper, UNICEF, 2017).

De fapt, autorii notează că un studiu a găsit o scădere de patru puncte a IQ-ului până la vârsta de 5 ani la copiii expuși.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător în cazul țărilor care se străduiesc să atingă o creștere economică incluzivă, să elimine sărăcia și să atingă Obiectivele pentru Dezvoltare Sustenabilă ale Națiunilor Unite.

Atunci când copiii suferă limitări cauzate de poluarea aerului, acest fapt poate fi în detrimentul sever al abilității de învățare și dezvoltare, restricționându-le accesul la educație și participarea ulterioară pe piața muncii.

  • Primele 1000 de zile ale vieții, esențiale în dezvoltarea creierului

De fapt, a devenit foarte clar pentru personalul din sănătate și asistenții sociali că primele o mie de zile ale vieții unui copil sunt de o importanță critică. Atunci se produce creșterea cea mai rapidă și cea mai importantă a creierului.

„Semințele” semănate în această perioadă, stadiile de dezvoltare atinse, pun bazele întregii dezvoltări viitoare, ușurând calea pentru interacțiuni umane mai mature, pentru procesarea amintirilor, controlul comportamentelor etc.

De aceea, trebuie depuse toate eforturile pentru a ne asigura că li se acordă copiilor oportunități de a-și împlini pe deplin potențialul în această fază și că orice factori care limitează potențialul, incluzând, dar fără a se limita la aceasta, calitatea scăzută a aerului și apei, trebuie evitați sau reduși.

  • Guvernele ar trebui să se ocupe de poluarea aerului pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, educația, sănătatea și mediul.

Cu legăturile evidente și clare între impactul mediului, accesul la educație/muncă și calitatea aerului, este important ca țările, comunitățile și companiile din sectorul privat să ia măsuri pentru a controla această problemă în creștere, mai ales în ceea ce privește copiii, resursa noastră cea vitală și cei pentru care munca noastră contează cel mai mult.

Provocările sunt diverse și numeroase:

  • standardele scăzute de emisii pentru vehicule în unele țări, plus traficul aglomerat;
  • fabrici aflate lângă locuințe și instituții de învățământ;
  • lipsa de energie verde accesibilă care duce la dependența continuă de sobe cu cărbuni sau lemn, adesea ineficiente;
  • despăduririle rapide.

 La baza tuturor acestor probleme se află rata rapidă de urbanizare, care la ritmul curent va face ca, până în 2050, aproape 70% din populația lumii de peste 9 miliarde, să locuiască în orașe.

  • E nevoie de spații verzi și reîmpăduriri.

Spațiile verzi, inclusiv în mediul urban, precum și campaniile de reîmpădurire la scară largă, sunt critice pentru a ajuta la asigurarea faptului că mecanismele de apărare naturale ale planetei împotriva poluanților aerului sunt sigure și adecvate.

De exemplu, o inițiativă în curs de desfășurare din Pakistan, intitulată „Un tsunami cu un miliard de copaci”, deja a plantat un miliard de copaci înainte de data stabilită, cu un nou obiectiv de 10 miliarde de copaci plantați în decurs de trei ani.

Această inițiativă este susținută de aproape întregul Sistem al Națiunilor Unite și demonstrează respectul pentru rolul pădurilor în sănătatea ecosistemelor, a mijloacelor de trai, a oamenilor și a comunităților.

  • Vehiculele electrice și îmbunătățirea transportului public contribuie la reducerea poluării.

În final, trebuie întărit sprijinul pentru vehicule electrice și un transport public mai bun. În timp ce trecerea la vehicule mai „verzi” este în curs de desfășurare – lucru pe care îl putem vedea în țări precum Maroc, care a lansat o flotă de autobuze electrice, și în Europa, în Franța, unde vehiculele pe motorină vor fi interzise până în 2040 – trebuie făcut mai mult pentru a asigura un aer mai curat pretutindeni.

Este important de observat că aceste eforturi reprezintă un câștig pentru toți cei implicați. Reîmpăduririle nu doar sprijină sănătatea și bunăstarea mediului și a oamenilor, ci și creează locuri de muncă și stimulează mijloacele de trai.

În mod similar, pentru sectorul auto, investițiile în vehicule mai curate și într-un transport public mai bun pot ajuta la inovație.

Guvernele pot asigura această schimbare prin măsuri de reglementare care obligă la producerea de vehicule mai curate.

  • Campaniile de informare, esențiale pentru conștientizarea efectelor poluării

În timp ce cheltuielile și reglementările publice întâlnesc adesea un răspuns negativ, o campanie publică de advocacy care să sublinieze beneficiile evidente – pentru muncă decentă, sănătate publică și bunăstarea mediului – va susține demersul.

Cheia tuturor acestora este, desigur, un puternic angajament al părților interesate – guverne, oficiali din sănătatea publică și reprezentanți ai sectorului privat – de a aborda această provocare.

Aceasta trebuie să includă disponibilitatea de a lua decizii care pot fi dificile pe termen scurt, dar care au un impact de durată asupra bunăstării unui copil. Vorbim despre o abordare care va aduce dividende mai târziu, chiar dacă nu sunt evidente pe moment.

Vor fi importante și studiile și analizele consecvente ale calității aerului, iar India a făcut pași importanți în această direcție, emițând regulat alerte atunci când poluarea este prea severă, în același timp luând măsuri de a reduce poluarea și a educa cetățenii.

În final, investind puternic în efortul de a diminua poluarea aerului, a apei și orice alt factor care ar putea inhiba sau limita sănătatea, potențialul și bunăstarea copiilor noștri, investim, de fapt, în sănătatea, prosperitatea și viitorul fiecărei societăți.

Articol de María Fernanda Espinosa, Președinte al celei de-a 73-a Sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Acest articol poate fi citit, în limba engleză, în revista Early Childhood Matters 2019, publicație a Fundației Bernard van Leer. Lansată în cadrul Conferinței ISSA, intitulată Nurturing Environments – For the Wellbeing of Young Children and Families, publicația Early Childhood Matters 2019 cuprinde o tematică diversă și complexă, care se adresează atât practicienilor din domeniul copilăriei timpurii, părinților, conducătorilor, cât și societății civile.

Menționăm, de asemenea, faptul că acest articol reprezintă o preluare de pe stepbystep.ro și marchează debutul parteneriatului dintre sucitoruldeminti.ro și Centrul pentru Educație și Dezvoltare profesională Step by Step.