Crescusem deja. Și, ca un copil silitor ce fusesem dintotdeauna, știam bine tabla înmulțirii. În afară de 7 x 8. Nu știu de ce. Tocmai fiindcă-mi încurca socotelile, la propriu și la figurat, o repetam adeseori: 7 x 8 = 56, 7 x 8 = 56, 7 x 8 = 56. Sau poate că de vină era unchiul meu care-și dorise în adolescență să devină profesor de matematică. De câte ori venea la noi, în loc de salut, întindea degetul arătător spre mine și, cu un zâmbet care arăta că se aștepta să mă încurc, întreba:

  • 7 x 8?

De fiecare dată când aflam că ne va vizita, începeam să repet din nou: 7 x 8 = 56, 7 x 8 = 56, 7 x 8 = 56. Dar sunetul soneriei de la intrare ștergea toată munca mea. Venea întrebarea peste mine, iar răspunsul, nu! Într-o vreme reușisem să-l emit pe 56, dar mereu după o pauză de gândire, întotdeauna mai lungă decât mi-aș fi dorit.

Nu. Toată povestea asta nu are legătură cu faptul că am devenit profesor. Ci are legătură cu faptul că a împărtăși e mare lucru.

Uitasem de mult de povestea cu unchiul meu. Eram la catedră și mi-a venit rândul să-i învăț pe copii tabla înmulțirii. Am observat de-a lungul timpului că mulți dintre ei se-ncurcă la același 7 x 8. Am început să caut soluții. Sau, dacă nu soluții, măcar alte căi de a ajunge la vestitul 56. Părea tot greu. Până când, într-o zi, după ce un pici de clasa a II-a mai c-ar fi plâns pentru faptul că nu-l știa fix pe 7 x 8, mi-a venit ideea de a împărtăși elevilor mei propria-mi experiență.

Da! Acum toți știu că 7 x 8 este 56. Se mai încurcă uneori la 8 x 7, dar niciodată la 7 x 8. Te-am învins!

Și bucuria mare e că, împărtășind, i-am învățat nu doar această simplă înmulțire, ci și alte lucruri mult mai valoroase:

  • Ai încredere în tine și nu-i lăsa pe alții să te doboare!
  • Privește greșeala ca pe o experiență de învățare!
  • Învață din greșeli și, pe cât posibil, din greșelile altora! Nu e obligatoriu să le simți pe pielea ta.

Deci, care-i rezultatul?

7 x 8 = ÎNCREDERE

De unde știu?

Am aflat ÎMPĂRTĂȘIND.

Laura Andries, absolventă, promoția 2014, profesor

Sursa foto: aici

Distribuie: