În toată nebunia aceasta a internetului, în care ne simțim uneori captivi, ar trebui să realizăm că majoritatea aplicațiilor au fost create pentru a ne învăța, ajuta, distra, relaxa sau chiar simplifica viața. Este adevărat faptul că ajungem să fim dependenți de ele și simțim mereu nevoia să fim conectați online cu ceilalți, însă totul depinde de noi și de alegerile noastre.  În definitiv, nu ne obligă nimeni să verificăm din 5 în 5 minute mail-ul sau rețelele sociale și nici să postăm tot ceea  ce ni se întâmplă.

Internetul și, în special, rețele de socializare au constituit subiecte de interes în cadrul cursului nostru, intitulat Noile Media, pe care îl susține doamna prof. univ. Anca Nedelcu. Așadar, am ales să discutăm despre binecunoscutele rețele sociale Facebook și Instagram. Prezentul articol are ca scop ilustrarea a ceea ce am pregătit pentru curs, respectiv o abordare, spunem noi, creativă, a tematicii avute în vedere. Ne referim la un dialog ludic între cele 2 personaje: doamna Facebook și mai tânără sa prietenă, domnișoara Instagram. În plus, pentru a vă demonstra că, într-adevăr, colaborarea între studentele de la masterul nostru e mai mult decât un deziderat, vom include în aceste rânduri și contribuția colegelor noastre: o listă cu ceea ce le place și ceea ce nu le place atunci când petrec timp online.

Așadar, am plecat de la următoarele întrebări: Oare rețelele sociale comunică între ele? Dacă da, ce crezi că își spun? Noi credem că și ele pot fi uneori îngândurate, întrebându-se de ce fac ceea ce fac și dacă aduc un bine societății. Am surprins, după cum vă spuneam mai sus, o scurtă conversație între cele două surori Facebook și Instagram, fetițele lui Zuckerberg și, cu acordul GDPR :), vă oferim și vouă ocazia să asistați la conversația lor.


Facebook – Ce ai? Îmi pari cam supărată.
Instagram – Nu sunt, mă gândeam… De fapt, sunt puțin supărată. Mă gândeam că noi le facem bine oamenilor, dar le cam facem și rău și nu-mi dau seama în ce direcție se înclină balanța. Tu ce crezi?
Facebook – Ce să cred? Cred că le facem bine. De când m-a creat Mark Zuckerberg în anul 2004 am ajutat peste 2.01 mild de oameni din toată lumea să comunice între ei, să se vadă, să se împrietenească și chiar să se îndrăgostească. Ce drăguț din partea mea… Nu crezi? Dar de unde ți-a venit ideea asta tristă?
Instagram – Mă gândeam că ei petrec prea mult timp online. Am observat cum unii utilizatori își scriu foarte mult când sunt în locuri diferite, iar atunci când se întâlnesc abia își vorbesc pentru că sunt prea ocupați să scrie altcuiva. Au impresia că viața se petrece în telefoanele lor și nu cred că ar trebui să fie așa.
Facebook – Ei, lasă, prea te gândești la rău. Știi că am ajutat să facă bani atât firmele, cât și persoanele fizice? Au putut să vândă produse create de ei, să își găsească colaboratori și să profite de oportunități de muncă și nu numai.
Instagram – Da, știu. În 2010, când m-au creat Kevin Systrom si Mike Krieger, eram așa, ca Miss Univers a aplicațiilor, pentru că mă foloseau doar oamenii cu un simț artistic sau cu fotografii de calitate.. era o întreagă galerie de fotografii premium. Standardul s-a păstrat și toți încearcă să-l atingă postând doar lucrurile perfecte din viața lor, iar asta e cumva o viață mincinoasă…
Facebook – Dar sunt oameni care câștigă bani din aceste conturi perfecte ale tale.
Instagram – Da, sunt, dar totuși cred că prea puțini utilizatori sunt autentici. Unii chiar își cumpără urmăritori falși. Nimic nu mi se pare mai trist decât să crezi că unor oameni le pasă de tine, când de fapt ei nici nu există. Ai observat că, de când m-a cumpărat Mark Zuckerberg în 2012, și noi am devenit practic surori, semănăm mai mult? Nu crezi?

Facebook – Da, au făcut legături între paginile mele și conturile tale, iar acum se pot promova produsele pe ambele rețele sociale. Ne-am unit puterile!
Instagram – Totul se schimbă…și noi suntem în continuă schimbare, dar ei … nu știu cum să mai facă pentru a-i ține pe săracii oameni lipiți de ecrane, lipiți de noi chiar.
Facebook – Ei, hai, nu mai fi așa tristă! Uite, am observat că unii oameni urmăresc pagini educative, învață prin intermediul nostru și descoperă mereu lucruri noi, printre exemple aș putea enumera paginile: Pastila de limbă, Sucitorul de minți, Nas Daily etc.
Instagram – Da, da! Și pe Instagram poți să urmărești conturi despre istorie sau care te învață diverse lucruri, cum ar fi să ai o viață sănătoasă prin sport, cum să mănânci sănătos și să gătești ușor.
Facebook – Vezi că nu e chiar…
Instagram – Lecții de business, antreprenoriat, chiar și citate motivaționale și inspiraționale.
Facebook – Deci nu e chiar așa de…
Instagram – Sau dacă vrei să înveți să te machiezi de exemplu poți să te uiți tot pe Instagram. Găsești și locuri frumoase în care să călătorești…
Facebook – Off, mult mai vorbești! Vreau să spun că și pe Facebook găsești cum să faci toate aceste lucruri.
Instagram – Daaa, suntem așa de drăguțe amândouă!
Facebook – Parcă erai supărată.
Instagram – Mi-a trecut. Mi-am dat seama că depinde de ei cum aleg să își petreacă timpul și dacă vor să îi ajutăm sau nu. 
Facebook – Bine ai revenit, surioară!

În speranța că v-ați amuzat auzindu-le pe cele două surori vorbind, includem mai jos argumentele pro și contra privind aceste rețelele sociale, așa cum au fost ele conștientizate de către colegele noastre de master.

PRO:

  • Ne conectează
  • Ne oferă diversitate
  • Comunicarea este mai facilă
  • Găsești resurse educative
  • Ești mereu informat (știri)
  • Îți faci un album de fotografii/stochezi fotografii
  • Îi urmărești pe oamenii care te interesează
  • Surse de informare
  • Menții relațiile chiar și cu oameni din alte părți ale lumii
  • Platforme care sunt utile pentru marketing
  • Împărtășești cu ceilalți prin ce treci
  • Mesajele pot fi livrate în masă
  • Grupuri de oameni cu aceleași interese adunați laolaltă

CONTRA:

  • Stereotipuri după care tindem să ne ghidăm viața
  • Lipsa intimității
  • Relațiile construite online sunt artificiale
  • Consumă mult timp
  • Sunt riscante
  • Manipularea informației
  • Se formează bule de oameni și credințe

Social media este, de asemenea, motivul pentru care avem așteptări nerealiste despre cum este viața și despre modul în care ar trebui să o trăim. Vedem doar succesul și viața perfectă a celorlalți, adică rezultatul final. Nu îi vedem plângând și nici zbătându-se să ajungă acolo unde își doresc, acolo unde poate ne dorim și noi să fim. Nu le vedem stresul, depresia și îndoiala, ci observăm doar cât de fericiți sunt, cât de mult se distrează sau câți bani câștigă și cât de mulți prieteni au. Ne comparăm cu ei și avem impresia că niciodată nu vom fi la același nivel, dar veste bună! Nici nu trebuie. Așa cum Instagram a realizat în discuția avută cu Facebook, nu Social Media este de vină pentru ceea ce ni se întâmplă. Vinovat este modul în care reacționăm atunci când suntem puși în diferite situații. În plus, timpul pe care alegem să îl petrecem online va decide în final cum ne vom continua viața.

Voi ce avantaje și dezavantaje ați adăuga listei și care credeți că sunt cele mai importante dintre ele?

Laura Damaschin și Cristina Militaru, masterande Învățare, Inovare și Coaching în Educație, anul al II-lea

Foto: arhivă personală