De ceva vreme, profesorilor din toată lumea li se prezintă o nouă colecție de haine potrivite oricărui anotimp: LIDERUL – la clasă, în școală sau în comunitate. Hainele acestea ar exprima forța educației ce începe în sala de clasă și trece dincolo de aceasta, forța și superputerile individuale, puterea unei comunități. I-ar scoate în evidență atuurile și dezvoltarea profesională, ar atrage priviri curioase și ar motiva spre acțiune, ar inspira și ar crea sinergii, totul având în centru elevul și dezvoltarea lui.

Pentru că sună extraordinar de atractiv și pare a fi o idee grozavă de abordare asumată a provocărilor cu care se confruntă școala, m-am gândit să aflu dacă este și complicat pentru un profesor să își achiziționeze această haină. În cele ce urmează, vă prezint interviul imaginar cu reprezentantul colecției LIDERUL de la noi din țară, domnul Liderus Educaționescu, care povestește despre conceptul din spate, producție și modalitatea de a purta cu succes această haină.

Reporter: Domnule Liderus, ce înseamnă de fapt această colecție, LIDERUL?

Liderus Educaționescu.: Sunt mai multe drumuri care au dus la acest construct al profesorului lider. În primul rând, companiile de modă americane au schițat haina profesorului lider încă din anii 1980, aceasta fiind o opțiune din cadrul colecției anuale a leadershipului. De atunci, construind pe materialul managementului școlar, designerii au hotărât să scoată o linie aparte cu haine potrivite, într-o paletă largă de culori, colecția PROFESORUL LIDER. Este evident că a avut loc o explozie de cereri în toate regiunile Statelor Unite, toți profesorii achiziționându-și opțiunile preferate – haina-mentor, haina-metodist, haina-furnizor de resurse și multe altele. Ce au descoperit însă cei de la marketing a fost că fiecare dintre acești profesori avea accesoriile proprii – curaj, inițiative mici, echipe dornice, disponibilitate, viziune etc. A fost o surpriză fenomenală! Niciunde nu s-a potrivit mai bine un produs oficial al teoriei modei educaționale cu materialul clientului”, dacă îmi permiteți să folosesc această expresie.

R: Ne puteți prezenta mai în detaliu aceste opțiuni de haine?

L.E.: Profesorii care poartă haina LIDERUL își asumă o gamă largă de roluri în sprijinul succesului școlar al elevilor. Haina poate fi primită de la directorul școlii și atunci profesorul o acționează sub îndrumare și conform unor așteptări clare sau și-o poate achiziționa singur, rolurile apărând informal. În ambele situații, profesorul-lider contribuie la capacitatea întregii școli de a se îmbunătăți. Avem haina liderului-furnizor de resurse de exemplu care, accesorizată cu atenția la detalii și creativitatea profesorului, îl împuternicește pe acesta să își ajute colegii cu resurse educaționale diverse (website-uri, materiale instructive, cărți etc.). Există haina liderului-sprijin la clasă care, accesorizată cu spiritul de observație și abilitățile de comunicare, îl împuternicește pe acesta să ofere ajutor colegilor de catedră prin asistarea la ore, predarea împreună, oferirea de feedback constructiv. Printre alte exemple se numără: haina liderului-facilitator al formării profesorilor, haina liderului-director de școală, haina liderului-coordonator de catedră, haina liderului-specialist TIC, haina liderului-evaluator de impact, haina liderului-coach ș.a.

R: Spuneați că acestea au fost un succes în Statele Unite. Care este situația la noi în țară?

L.E.: Așa este. Profesorii americani au mai multe opțiuni de parcurs profesional într-un cadru setat, bine pus la punct, având în vedere istoricul caselor de modă ale Leadershipului, însă, în România, haina de lider să știți că este achiziționată de multe ori fără o conștientizare clară a cadrului didactic – accesoriile profesorilor au atras de la sine haina. România are nevoie ca acești profesori îmbrăcați în lideri să se adune într-o masă critică pentru a influența, de la firul ierbii, întregul sistem. De aceea, compania noastră propune, în exclusivitate pentru Sucitorul de minți, o colecție de toamnă-iarnă-primăvară, cât pentru tot anul școlar sau universitar, în care profesorul să poată purta haina liderului în 3 medii distincte – la clasă, în școală și în comunitate.

R: Ce înseamnă pentru dvs. LIDERUL – la clasă, în școală și în comunitate?

L.E.: Pentru mine, înseamnă, în primul rând, conștientizarea profesorului că modelează prin tot ceea ce este și ce face. Așteptări, perspective, comportamente, caractere, valori. Apoi, mai înseamnă și coagularea de resurse (de toate felurile), căci unde-s mulți, puterea crește. Înseamnă, așadar, aducerea împreună, împărtășirea și motivarea către o viziune sănătoasă. Înseamnă mișcare și sprijin în mișcare deopotrivă.

R: Ne puteți împărtăși câte un element specific fiecărei haine?

L.E.: Pentru haina liderului la clasă vă menționez importanța asertivității. Accesoriile obligatorii pentru această haină sunt exercițiul conștient, gândirea critică și empatia. De ce menționez acest tip de comunicare? Deoarece exercitarea autorității într-un mod în care se ține cont atât de așteptările profesorului, cât și de cele ale elevilor dovedește profesionalism și creează un cadru de siguranță emoțională. Profesorul care poartă haina liderului la clasă folosește un ton ferm, pozitiv și respectuos. Acesta aplică regulile setate împreună cu elevii, încurajează comportamentul dorit, își exprimă așteptări înalte pe care le are de la fiecare elev.

Haina liderului în școala românească poate fi purtată la alegere, informal, după croiala care se așază potrivit fiecărui profesor – mentor pentru colegii debutanți, sprijin la oră, furnizor de resurse sau căutător de formări valoroase pentru colegi. Depinde de gusturi, dar cel mai important aspect  de care este nevoie să ținem cont este „accesoriul obligatoriu”, anume dorință de a contribui în ciuda provocărilor. Haina aceasta, asemănătoare cu cea a liderului în comunitate, implică suflecarea mânecilor și munca în beneficiul altora, menită să aducă un plus de valoare în școala respectivă sau în comunitate.  

Haina liderului în comunitate cere accesorii de relaționare cu părinții și alți parteneri locali, activarea abilităților de scriere de proiecte, coordonare și facilitare. Este un mediu care poate fi dezordonat, de aceea haina este construită din material flexibil și care se spală ușor. Profesorii care vor să poarte această haină sunt încurajați să formeze echipe, pentru a se suține unii pe ceilalți.

R: Ce mesaj aveți pentru profesorii care vor să facă rost de această haină specială de LIDER la început de an școlar?

L.E.: Îi încurajez să reflecteze la propriile așteptări legate de educație, să își caute accesoriile din viața lor și să aleagă cel puțin o haină de lider! Garantez că va fi o investiție perfectă, atât în viața lor, cât și în viața elevilor, colegilor, școlii românești.

R: Mulțumesc pentru timpul acordat, domnule Liderus! Așteptăm vești cu privire la fabricile de haine de lider din România și la amploarea acestui trend la noi în țară.

L.E.: Mulțumesc și eu! Numai bine și nu uitați că pentru orice profesor există un rol de lider potrivit!

 

Notă-Acest interviu imaginar are la bază experiența personală și cercetarea subiectului “profesorul lider”.

Resurse: Association for Supervision and Curriculum Development, Teach Hub, Edutopia, The Educator

Foto: pixabay.com

Cristina Sînziana Spistyak, masterandă anul II, Învățare, Inovare și Coaching în Educație, FPSE