De câte ori nu ne-am oprit în mijlocul unei discuții cu cei mici sau chiar cu cei mari, întrebându-ne dacă am folosit cele mai potrivite cuvinte pentru a exprima ceea ce gândeam, simțeam?  Cuvintele sunt cele care, parafrazându-l pe Jon Kalman Stefansson („Între cer și pământ”), „au puterea de a atinge inimi, darul de a schimba lumea și puterea să ne șteargă lacrimile.”

Trecem printr-o perioadă în care suntem aproape unii de ceilalți și realizăm cât este de greu să comunicăm. Obișnuiți să fim prinși în rutina vieții, responsabilităților, timpului măsurat la minut, realizăm că, brusc și forțat, Universul ne-a oferit ceea ce ne doream: TIMP. Ce facem cu acest timp? Puși în fața lui, parcă ne-am dori acea rutina în care eram atât de…deconectați.

Ne temem să ne privim mai mult de 5 minute în oglindă, ne temem să ne lăsam pierduți în ochii partenerului/ partenerei de viață, ne temem de entuziasmul și energia copiilor noștri. Ne simțim brusc mai obosiți decât atunci când lucram 25h/24h. Brusc ne dăm seama că nu știm cum e să fii…într-o familie. Nu mai știm să fim umani, să ne jucăm, să iubim, să ne comportăm și să comunicăm unii cu ceilalți.

Stop și de la capăt! Haideți să folosim timpul pentru a comunica și a crea relații puternice în care familia (soț, soție, copii) să fie sursă de energie, speranță, caldură, zâmbete, putere, vitalitate, iubire!

Cum? Cred că cel mai ușor mod este prin joc! Da, jocul! Închideți ochii și lăsați copilul din voi să exploreze și să dea formă oricărei curiozități interioare. Ce curioziăți interioare aveți?

Apoi,  priviți-vă copiii! Ce curiozități au? Fiți atenți la cuvintele lor, deoarece printre cuvintele lor veți descoperi întrebări, nevoi, idei care vă vor aduce în mod sigur cel puțin multe zâmbete pe față, sau chiar vă vor face să excalmați: Uau! Copiii sunt minunați dacă intrăm în jocul lor, în mintea lor!

Este primăvară, totul înflorește și renaște, totul se REcreează. A sosit și timpul nostru! Avem timp să devenim primăvară, să ne curațăm gândurile de frici și să le înlocuim cu raze de soare, să ne curățăm inimile de tristețe și să le umplem cu zâmbete pe care să le dăm mai departe, către alte inimi.

Avem timp să curățăm, rearanjăm, reorganizăm locuințele, casele noastre în care trăim și care ne conțin fie că suntem crenguțe înghețate de iarna sau muguri cu flori de primăvară. Avem timp să ne curățăm corpurile, templele sufletelor noastre, de toate greutățile și poverile adunate peste toamnă și iarnă.

Din nou, CUM?

Ei bine, răspunsul la acest ”cum?” se află ascuns într-o cutie mică, sau într-un cufăr mare, îngropat în… inimile voastre. Așa că dechideți-vă cutiile din inimă! Acolo se află depozitate bine toate răspunsurile. Eu doar v-am provocat la întrebări, întrebări care sper că v-au deschis inimile și mințile!

Cu multe zâmbete!

Andreea Mădălina Barbu, masterandă, Învățare, Inovare și Coaching în Educație, anul I

Foto credit: pixabay